FORGOT YOUR DETAILS?

Mäkihyppy Tuomaksen näkökulmasta kaudella 2009-2010


Valmentaja Tuomas Virtanen katsoo luottavaisena tulevaan kauteen.

Kisakausi & kotimäki 5.1.2010

Kisakausi on päästymyös junioreiden osalta aloittamaan. Ensimmäinen nuorisocupin osakilpailu oli Kuopiossa juuri ennen Joulua. Alle 14-sarjassa HauVen Jaakko Hautamäki oli kuudes ja Joonas Parpala kymmenes. Pientä jännitystä oli vielä kisatilanteessa molemmilla pojilla, mutta kunhan kisoja tulee lisää, niin kilpailuunkin varmasti saadaan hyvät suoritukset.

Tulevana viikonloppuna kisataan Lahdessa perinteinen Mini-Salpausselkä, joka on samalla valtakunnallisen nuorisocupin toinen osakilpailu. Lahteen voidaan lähteä sikäli hyvistä asetelmista, että kotimäki saatiin tällä viikolla hyppykuntoon ja harjoitukset ovat kulkeneet mukavasti. Se on mäkimiehelle aina kova juttu, kun kotimäestä pääsee roikasemaan talven ensimmäiset hypyt. Kotimäestä on aina niin paljon enemmän hyppyjä takana, että sen mäen metkut hallitsee kaikista parhaiten. Samalla ne pienet tekniikkavirheet korjaantuvat helpoiten juuri kotimäessä, kysykää vaikka Ahosen Jannelta.

Seuramme sai yhden paluumuuttajan, kun Piltosen Jonne palasi parin vuoden tauon jälkeen mäkeen, se on hieno asia. Myös HauVen kasvatti, nykyisin Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava Olli Salmela on kulkenut kanssamme Ouluhallin treeneissä ja joillain hyppymatkoillakin. Ollin tilanne näyttää lupaavalta, hyvä niin.

Hieman kiireistä aikaahan tämä kisakausi on reissaamisineen, mutta onneksi harjoittelu nyt tasaantuu, kun ei tarvitse koko ajan leireillä muualla, vaan voimme hypätä kotimästä. Se helpottaa myös kehittävien harjoitteiden rytmitystä. Tästä on hyvä jatkaa!

-Tuomas Virtanen

Lumella kulkee 20.11.2009

Hyppy kulkee! Takana on jo yli sata lumihyppyä Taivalkoskella ja Rovaniemellä. Tässä on selkeä etu meillä pohjoisen pojilla: suurin osa etelän junioreista ei ole hypännyt vielä ainuttakaan lumihyppyä. Hyppytekniikka on osastolla Ule & Osmo jo paikoin erittäin hyvää. Tasaisuuden saavuttamiseksi tarvitaan vielä noin sata hyppyä lisää, joka saadaan kasaan ennen Kuopion ensimmäistä nuorisocupin kisaa.

Jaakko osallistui Rovaniemellä ensilumen kisoihin ja tuloksena oli sija 13 alle 18-vuotiaiden sarjasta. Myös allekirjoittanut suunnittelee korkkaavansa lähiaikoina Taivalkosken uusitun keskarin.

-Tuomas Virtanen

Kohti kilpailukautta 3.11.2009

Kesäkausi on paketissa ja talvikausikin päästy aloittamaan 31.10.2009 Taivalkoskella. Ihan heti ei tule mieleen talvea, jolloin lumihypyt on junioreiden osalta päästy aloittamaan jo lokakuun puolella! Nyt näin kuitenkin onneksi kävi.

Hyppykunto pojilla oli hyvällä mallilla jo heti alkuunsa. Kaudesta on lupa odottaa hyvää menestystä. Menestystä tärkeämpää on kuitenkin ehjä talvikausi --> paljon laadukkaita hyppyjä sekä taitotason ja voimatason parantamista. Tätä kautta pääsemme kehityksen jatkumoon, jossa ei haeta pikavoittoja, vaan suuntaamme katseemme jo pitkälle tulevaan. 

Tästä on nyt todella mukava jatkaa. Kiitos myös uusille yhteistyökumppaneille, tämä antaa mahdollisuuden vaadittaviin harjoitus- ja kilpailumatkoihin sekä laadukkaisiin varusteisiin.

Tuomas Virtanen

Syksyn kuulumiset 17.9.2009

Kesäharjoittelu vetelee viimeisiään. Muovilta hyppäämisen lopetamme 4.10 Helsingin kilpailuihin. Hyppyjä on nyt koossa muovilta reilut 400 kpl. Tavoitteemme on ollut joka kesä päästä ainakin lähelle 500 hyppyä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kokonaismäärä tulee olemaan 460-470 kpl.

Lahdessa käydään 19.9 muovimäen SM-kilpailut. Seurastamme alle 18-vuotiaiden sarjaan osallistuu Jaakko Hautamäki. Seurassamme mäkiopit saanut Olli Salmela kilpailee nyt ensimmäistä kertaa OH:n riveissä ja seuramme harjoitusvahvuuteen liittynyt Jerry Saarikangas nähdään myös Lahdessa tositoimissa.

Täytyy sanoa, että kesäharjoittelu on sujunut erittäin hyvin. Aktiivisimmat hyppääjämme (Jaakko & Joonas) ovat osoittaneet nousukuntoa mäessä ja oheisharjoittelu on sujunut ilman ongelmia. Syyskuun lopusta marraskuun alkuun teemme pohjia talvea varten ja sen jälkeen alamme hakea terävyyttä harjoitteluun. Mäkeen pääsemme toivottavasti jo marraskuun alkupuolella Taivalkoskella tai Rovaniemellä. Nyrkkisääntönä HauVen hyppääjillä on aina ollut 200 lumihyppyä ennen vuoden vaihdetta. Tästä tavoitteesta emme aio tinkiä tänäkään vuonna.

Ensi talven päätavoite pojilla on valtakunnallinen nuorisocup. Se koostuu kuudesta osakilpailusta ja kokonaistuloksissa parhaiten menestyneet valitaan mm. Lahden Fis Youth cupiin sekä myöhemmin Hiihtoliiton nuorten ryhmiin. Kilpaillaan nyt kuitenkin ensin SM-kisat alta pois ja jännätään miten nykyiset ja entiset HauVen hyppääjät pärjäävät kisoissa!

Tuomas Virtanen 

Väliaikatietoja 17.8.2009

Kesäharjoittelu aloitettiin 4.5.2009 kahden päivän testeillä. Testeissä haluttiin katsoa lähtötasot tulevaa harjoituskautta varten. Testattavia kokonaisuuksia oli ponnistusvoima ja liikkuvuus, nopeus, tasapaino, lihaskunto ja aerobinen kunto. Testien perusteella määrittelimme kunkin pojan kohdalla henkilökohtaiset painopistealueet kesäharjoittelulle.

Tällä hetkellä tilanne on se, että pojilla on noin 300 kesähyppyä takana, joista noin puolet on hypätty kotimäestä Virpiniemestä. Toinen puolisko on hypätty isoista mäistä, lähinnä Kuopiossa ja Vuokatissa. Kokonaisliikuntamäärä nousee joka vko vähintään 20 tuntiin, joista ohjattua harjoitusta on noin 8-10 tuntia. Loput tulevat oman teemoitetun painopistealueen kotiharjoitteluna sekä omatoimisena liikuntana. Yksi kesän teemoista on ollut urheilijan terveellinen ravinto ja ilahduttavaa huomata, kuinka jo 12-vuotias on valmis opettelemaan tämän puolen osaksi kokonaisvaltaista urheilijan elämää.

Tällä hetkellä on menossa pojilla lajitekniikan herkkyyskausi ja vuosisuunnitelmassa lajitekniikan jakso. Hyppäämme siis paljon nyt. Hyppy kulkee tällä hetkellä kohtalaisen hyvin, mutta kaikki tähtää siihen, että marras-joulukuusta lähtien hyppy kulkee läpi talven kuin unelma, nyt tehdään pohjia sitä varten!

-Tuomas Virtanen / valmentaja

TOP